Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

DSK nog lang niet SCHAAKMAT!!

Wie op een maandagavond om 20.00 uur ’t Houwke in Heusdenhout betreedt, zal versteld staan van de bedrijvigheid die daar soms heerst. Velen denken nog steeds dat het wijkcentrum vooral bedoeld  is voor senioren, maar er vinden vele activiteiten plaats voor jong en oud. Ook verenigingen vinden er hun thuis. Wanneer ik op uitnodiging van Stefan Meeles eens langsga bij “De Stille Kracht” blijkt al snel waarom het er eens in de twee weken op maandag zo bruist.

“De Stille Kracht” is geen clubje dat uitvoerig het bekendste werk van Louis Couperus bestudeert, maar een prettige laagdrempelige schaakvereniging waar iedereen welkom blijkt te zijn.De oorsprong van deze club vinden we in Teteringen waar hij jarenlang erg succesvol heeft geopereerd. Totdat het verval intrad en de ledenaantallen terugliepen. Na verloop van tijd bestond de vereniging enkel nog op papier en was er van schaken nauwelijks nog sprake.

Maar soms kan toeval geen toeval zijn en via via kwamen enkele bewoners uit onze wijk in contact met het nog overgebleven bestuurslid Kees Machielsen. “Willen jullie schaken? Nou, ik heb nog wel een vereniging in de aanbieding,” zei hij. En zo geschiedde het en herrees de eens zo succesvolle vereniging weer uit de as. Het afgelopen jaar hebben ze vanuit hun nieuwe honk in ’t Houwke aardig aan de weg getimmerd. Het ledenaantal steeg in een jaar tijd van vier naar 16 leden. En de groei is er zeker nog niet uit.

Wie denkt dat schaken enkel iets is voor oude mannen heeft het mis. De vereniging heeft leden in de leeftijd van 34 tot 84 jaar. Dat leeftijdsverschil is geen enkel probleem, het maakt het gezelschap juist uiterst gemêleerd. Ook over het niveau zijn de heren duidelijk. “Nee, we spelen niet op topniveau. Dat willen we ook niet, we zoeken juist heel specifiek naar een instapniveau. Voor ons is het echt een avondje uit. De sfeer is het belangrijkste.” Eén van de oudere leden ziet het ook zo. “Dan ben ik er lekker even tussenuit. Schaken, daar kan ik eigenlijk niks van, maar dat maakt niet uit. Het feit dat ik nu al niet meer onderaan sta in de clubranglijst geeft al aan dat ik de afgelopen weken toch al wat meer van het spel ben gaan begrijpen. En daar heb ik lol in!”

Toch is het niet alleen voor de fun. Er zijn hele duidelijke regels en ook het niet komen opdagen wordt door de spelleider hard bestraft. “Dan gaan de punten naar je tegenstander en kun je de volgende keer extra je best doen om dat in te lopen.”

En hoewel het ledental fors is gegroeid, zijn mensen die graag schaken of het willen leren van harte welkom. “We willen nog wel iets groeien, maar hoeven niet de grootste te worden. Met een fijne club mensen bij elkaar komen om deze uitdagende denksport samen te beleven is het voornaamste doel. We streven naar maximaal 20-30 leden. Groot genoeg om bestaansrecht te houden en een omvang die de gemoedelijke sfeer niet aantast. Dit jaar vieren we als vereniging onze veertigste verjaardag. We zijn van plan om dat te vieren met een snelschaaktoernooi. Momenteel zijn we nog druk bezig met de plannen, maar zodra we meer weten laten we dat zeker nog via de bladen of via onze profielpagina op de website www.breda-oost.nl weten.”

De leden van schaakvereniging DSK komen niet alleen uit Brabantpark en Heusdenhout, ook uit aangrenzende wijken weten de mensen de weg naar ’t Houwke te vinden. Iedereen is welkom. Op 7 september is het seizoen weer begonnen. Wilt u zich nog aansluiten? Dan is dat zeker mogelijk. De contributie is met 30 euro per jaar goed te overzien.
 

Contact
Schaakvereniging De Stille Kracht
Grote Houw 227
4817 RE Breda
Tel: 076 - 520 20 92