Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

De Vrolijke Schutters

Zondagavond zeven uur. Terwijl zowat half Nederland naar Studio Sport zit te kijken, zijn leden van De Vrolijke Schutters druk bezig met de voorbereidingen voor hun wekelijkse schietavondje. Het gebouwtje wordt warm gestookt, de koffie is bijna klaar.  Aan de keukentafel controleert schutter Antonio  wedstrijdpapieren en maakt schietschijven klaar voor gebruik. Vanuit het zaaltje klinkt gestommel, de ruimte wordt omgetoverd tot schietbaan. Als ik voorzitter/penningmeester André vragen ga stellen over hun vereniging,  besef ik al gauw dat mijn vragenlijstje min of meer overbodig is. André is een vrolijke schutter van het eerste uur en kan veel vertellen over zijn liefhebberij, de club en over alles wat daar zoal bij komt kijken.
 
Passie
Hoe kom je er toe om te gaan luchtdrukschieten? Dat gaat waarschijnlijk  zoals bij het beoefenen van nagenoeg alle liefhebberijen. Je ziet het een keer, raakt geïnteresseerd en probeert het eens uit. Als er eenmaal een klik is, ben je er voor je het weet aan verslingerd. Dan kom je mensen tegen die het ook leuk vinden en met wie je jouw passie wilt delen. Bovendien kun je zaken uitwisselen, van elkaar leren.  Zo  richtten liefhebbers in 1970  de Bredase schietvereniging De Vrolijke Schutters op. Door de jaren heen hadden zij meerdere locaties als thuisbasis. Dat vaak noodgedwongen verkassen was natuurlijk nogal eens lastig. Toch was de liefde voor hun hobby zo sterk, dat de schutters die ongemakken maar voor lief namen. Uiteindelijk streken zij neer aan de Tilburgseweg, een locatie die prima bevalt.
 
Steeds beter
De schietbaan is klaar, dat is te merken aan de eerste schoten die er klinken. Er wordt geschoten met kogeltjes van 4.5 mm, geen zwaar kaliber dus. De baan ziet er professioneel uit. Elektrisch aangedreven lieren transporteren schietschijfjes over strak gespannen lijnen  naar de gewenste afstand. Na de schietbeurten trekken de lieren de schijfjes weer terug naar de schutters. Dat is veilig, gemakkelijk en het bespaart tijd. Iedere schutter heeft een geweer dat op zijn/haar lichaamsproporties is aangepast. Al deze voorzieningen zijn bedoeld om de prestaties te verbeteren, daar is het immers om te doen. Zo zie je dat plezier, passie en perfectionisme vaak hand in hand gaan. 
Dan is daar eindelijk het moment waarop  ik vol spanning wachtte. “Wil jij het ook eens proberen?” vraagt André mij.
Al meteen voel ik dat ik zijn zware geweer maar met moeite stabiel kan houden. Mijn eerste schot verdwijnt in het niets, de trekker is wel erg gevoelig. De volgende schoten zijn beter, ik raak in ieder geval de schijf en scoor 18 punten. 
De maximaal haalbare score zet ik wijselijk uit mijn hoofd. Het is overduidelijk dat er voor goede schietprestaties veel oefening nodig is!
 
Heb je interesse en wil je meer weten over deze mooie sport? Bezoek dan de website 
Als je een afspraak wilt maken, kun je mailen of bellen naar dvs.breda@kpnplanet.nl , tel. 06-43 45  2152. Je bent van harte welkom!
 
 
 
Oproep verenigingen / clubs
 
Link700 is het succesvolle platform voor ondernemers en maatschappelijke organisaties in Brabantpark en Heusdenhout. Middels een gratis lidmaatschap kunnen verenigingen kostenloos gebruik maken van ons communicatieplatform op www.breda-oost.nl. Iedere editie portretteren we een aangesloten vereniging in dit blad.
 
Wilt u zich aanmelden? 
Ga dan naar www.breda-oost.nl/aanmelden of stuur een mail naar info@link700.nl
 
Losse verbanden als dansgroepen e.d. zijn ook welkom. U hoeft niet als officiële vereniging geregistreerd te staan, zolang u maar in verenigd verband activiteiten organiseert in Brabantpark en/of Heusdenhout.

Opmerking bij het artikel: De schuttersvereniging is helaas per 2023 opgehouden te bestaan.