Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Donkere Dagen Dinner Show

Donkere Dagen Dinershow
Link700 organiseert bijzondere avond in de Leystroom

Zaterdag 18 november organiseerden Link 700, de dansgroep Roots Youth Folk Company, The Foodbox Catering en Stichting de Leystroom een uniek evenement: De Donkere Dagen Dinershow. De gasten konden genieten van een show vol met dans uit verschillende landen en bijpassende gerechten.

“Ooohh, wat is dit prachtig!!” hoor ik mijn Poolse tafelgenote zachtjes zeggen.
Met de handen voor haar mond kijkt zij naar de stoet meisjes die onder begeleiding van zachte muziek langzaam het sfeervol verlichte wijkrestaurant van De Leystroom binnen schrijdt. Gekleed in lange gewaden en met kaarsen in de hand voeren de meisjes een sierlijke reidans uit. Als de muziek stopt en de dans ten einde is, haalt de vrouw snel een zakdoekje uit haar tas.
Dit schouwspel roert haar zichtbaar.

Eerder op de avond boden kleurig geklede dansers de gasten bij binnenkomst brood en zout aan. Een oud en bekend Slavisch gebruik om hen te verwelkomen, voorspoed en geluk toe te wensen. Het restaurantpersoneel bracht de bezoekers naar hun plaatsen en voorzag hen van een drankje.
Tafels en stoelen schoven zij aan kant om ruimte te maken voor de dansers.  Met een welkomstwoordje gaf mede organisator Leon Colbers het startsein voor een onvergetelijke avond.

Russische, Armeense, Poolse en Nederlandse dansen wervelen aan onze ogen voorbij. Soms dynamisch, dan weer ingetogen, bevallig en sereen. Ademloos ondergaan de gasten deze fraaie voorstelling. Zo vergeten zij bijna hun drankjes en de heerlijke gerechten die hen tussen de bedrijven door aangeboden worden. Tijdens een van de pauzes geeft artistiek leider Peter Vree uitleg over de traditionele kleding van de dansers. “Het is hard werken voor die jongens en meiden hoor!” vertrouwt Hester, moeder van een van de danseressen, mij toe.
Zij volgt haar dochter bij haar optredens en onderhoudt de kleding van het gezelschap. “Bij drukke tijden zowat een dagtaak, maar ik heb het er graag voor over en het geeft me veel plezier!”

Dan komt Hester op het idee om onze Poolse tafelgenote voor te stellen aan Peter, hij spreekt immers vloeiend Pools. Al gauw horen we achter ons de twee druk met elkaar praten. Aan het tempo en het volume van hun gesprek is af te leiden dat dit wederzijds prima bevalt. In het restaurant wordt trouwens overal volop gepraat en gelachen. Nog maar eens het bewijs dat lekker eten, muziek en dans verbindt. Daarmee is ook een belangrijk doel van dit initiatief bereikt: mensen tot elkaar brengen. Als ik na deze fantastische avond naar huis fiets, kan de donkere, gure en natte novemberavond mij niet deren. De muziek, de dans en het prettige samenzijn voelen als een warme jas.

Kadertje
Deze avond is tot stand gekomen door Link700, het platform voor ondernemers en maatschappelijke organisaties van de Stichting Wijkactiviteiten Breda-Oost.
In het bijzonder bedanken we: Stichting de Leystroom, The Foodbox Wijkrestaurant, Roots Youth Folk Company, Forcez B.V., Reptielenhuis de Aarde, Marjolein Wagener, Restaurant de Egelantier en Zandberg BV.
Dankzij de financiële bijdrage van Stichting Wijkactiviteiten Breda-Oost en bovengenoemde leden konden ook 30 Bredapashouders tegen een sterk gereduceerd tarief genieten van het viergangendiner en de show.

Meer informatie
Meer over de jeugdgroep van Peter Vree is te vinden op www.roots-folkcompany.com
Wilt u ook eens eten in het wijkrestaurant van de Leystroom? Kijk op: https://www.facebook.com/Thefoodboxwijkrestaurant/