Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Joop en haar bènkske

''Met vlag en wimpel, maar hou het simpel,'' is de lijfspreuk van de in Tilburg geboren en getogen Joop Steenvoorden. Met haar 77 jaren heeft zij een frisse en heldere kijk op zaken. Zij houdt  van mooie dingen, is nieuwsgierig, creatief, ondernemend, sociaal betrokken en houdt van doorpakken. Als zij eenmaal aan iets begint, zal zij het afmaken. Toen zij een smartphone aanschafte, gingen er werelden voor haar open. Je kunt er namelijk ook mee fotograferen.

Bènkske
Op het Dr. Struyckenplein zag Joop een alleraardigst, met mozaïek bekleed bankje. Met haar liefde voor schoonheid en een smartphone bij de hand, laat het zich gemakkelijk raden wat zij deed; meteen vereeuwigde zij het bankje. Maar het bijzondere meubelstuk wekte ook haar nieuwsgierigheid. Wie maakte dat bankje, wat is er de bedoeling van en zijn er meer van die fleurige bankjes? Op het internet vond zij al gauw de informatie die zij zocht. Het is een sociale sofa, een buurtbankje waarop mensen bij kunnen kletsen en waar vriendschappen kunnen ontstaan.

In onze drukke en digitale wereld een welkome gelegenheid voor ontspanning en direct onderling contact. Dit sprak Joop met haar sociale betrokkenheid aan.
''Ik was meteen verkocht en wilde er meer van weten. De betonnen sofa's worden gemaakt in Het Duvelhok, een bedrijf dat gevestigd is in een oude Tilburgse fabriekshal. De sofa's zijn nog niet met mozaïek bekleed, dat moet de koper zelf doen.''

Sofa hoppen
Er staan verspreid over het land al heel wat sociale sofa's. Omdat Joop geen auto heeft, reist zij met het openbaar vervoer stad en land af om de bankjes te bekijken en te fotograferen. ''Dat zijn mijn uitstapjes en meestal is er in de buurt wel een zorginstelling waar je voor niet al te veel geld een hapje kunt eten. Als ik mensen dan vertel waar ik mee bezig ben, ontstaan er vaak leuke gesprekken.'' Joop laat een album zien met foto's die zij maakte van sociale sofa's, compleet met vermelding van plaats, datum en omschrijving van de afbeelding. Hoe meer bankjes Joop zag en kiekte, hoe duidelijker een plan in haar hoofd vorm begon te krijgen. Toen zij tegenover Gezondheidscentrum Kapelhof een oud en verweerd bankje zag staan, was dat het startsein voor uitvoering van dat plan. ''Op dit fraaie plekje onder de bomen met uitzicht op het Anna kapelletje zou een fleurig mozaïeken bankje zeker niet misstaan. Bovendien kan de wijk Heusdenhout wel wat meer kleur gebruiken.''

 

Het project sociale sofa
Het bleef niet bij een plan. Joop nam contact op met Karin Bruers, de bedenker van het fenomeen sociale sofa.  Zo kwam zij te weten wat er zoal komt kijken bij de aanschaf van zo'n sofa. ''De koper moet zelf het ontwerp maken van de afbeelding en vervolgens de mozaïek tegeltjes erop plakken. Dan gaat de sofa terug naar Tilburg waar het bankje afgewerkt wordt. Dat gaat alles bij elkaar een kleine €4000 kosten.
Ik moest dus op pad om sponsors te zoeken voor mijn plan en ook mensen vinden die mij daarbij willen helpen.''

 

Joop pakte nooit eerder zoiets op en daarom zocht zij steun voor het project.
Er kwam hulp. Henk Kooij, vrijwilliger bij De Verbintenis, heeft ervaring met dergelijke projecten en is haar steun en toeverlaat. Ook de wijkraad bracht zij op de hoogte en er verscheen zelfs een artikel over haar plan in BN/De Stem. Dat artikel heeft Joop op een dik schrift geplakt, met daaronder een foto van het verweerde bankje naast een foto van een fleurige sofa. Met dat schrift belt zij bij mensen aan en vraagt hen om een handtekening als steun voor haar project. Ook zoekt zij naar een locatie waar zij straks na aanschaf van de sofa samen met vrijwilligers een ontwerp kan maken en de bank met mozaïek kan beplakken. Joop heeft het er nu druk mee, maar zij heeft er plezier in. Zij zal met haar initiatief doorgaan tot zij straks met een voldaan gevoel op ''haar'' kleurige bènkske neer kan strijken.