Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Teteringsedijk, van doorgaande route naar woonstraat

Een belangrijke verkeersader, dwars door onze wijk, is de Teteringsedijk.

Dagelijks maken vele automobilisten, fietsers en voetgangers gebruik van deze straat, die loopt van de Doornboslaan tot aan de Tilburgseweg.

Op een koude, regenachtige avond bel ik aan bij een van de bewoners. Ik word hartelijk ontvangen door Jos Huijsmans en zijn vrouw Carolien. Zij wonen al ruim negen jaar op deze bijzondere plek in Brabantpark.

 

Groene zone

Toen zij nog maar pas hun intrek hadden genomen aan de Teteringsedijk, werden enkele bomen in de straat gekapt. Een bezuinigingsmaatregel van de gemeente Breda.

Jos kwam in aanraking met het project Wijkdeal Opgeruimd Breda en besloot zich in te zetten voor meer groen in de straat. In de juni-editie 2014 schreven we daar al over.

En zo geschiedde dat in 2013 met steun van de bewoners in de straat en in nauw overleg met de gemeente, de bestaande plantenbakken in de straat werden gevuld met haagbeukjes en extra bakken werden aangelegd en gevuld. Deel van de deal was dat de bewoners zelf zorg zouden dragen voor het onderhoud. Vanuit het project wordt hiervoor jaarlijks een bedrag ter beschikking gesteld, bedoeld voor de aanschaf van planten en materiaal.

Het initiatief trok zelfs de aandacht van de Waalse zender RTBF, die een documentaire maakte over Nederland. Het project van de bewoners van de Teteringsedijk was een mooi voorbeeld van de sociale betrokkenheid in Nederland.

Nog steeds groeien en bloeien de haagbeukjes in de straat. Met een aantal enthousiaste en betrokken buren wordt deze groene zone netjes onderhouden. Ook wordt de straat keurig netjes gehouden en wordt zwerfafval zo veel mogelijk opgeruimd.

 

Verkeersveiligheid

Een ander aspect waar de bewoners van de Teteringsedijk dagelijks mee te maken hebben, is de verkeersveiligheid. “Soms wordt er wat harder gereden, wat op zich begrijpelijk is gezien het ontwerp van de straat,” zo vertelt Jos.

De Teteringsedijk betreft een ontsluitingsstraat en Jos zelf, die van origine ruimtelijk ordenaar is, heeft wel een aantal ideeën die volgens hem zouden kunnen bijdragen aan het vergroten van de verkeersveiligheid in de straat. Hij denkt bijvoorbeeld aan drempels in de straat, het rood asfalteren van het fietspad of het plaatsen van permanente smileys.

Toezegging van de gemeente is dat in de toekomst de straat een keer heringericht zal worden, wanneer groot onderhoud aan de orde is. Wanneer dat zal zijn en op welke manier is op dit moment niet bekend.

 

Gemêleerd gezelschap

Jos en zijn gezin wonen graag aan de Teteringsedijk. “Het is een bijzondere plek,”  vindt Jos. “Er wonen veel verschillende soorten mensen, het is een heel gemêleerde straat. Dat is echt wel uniek voor Breda,” zo is hij van mening. “Vaak is het er een drukte van belang door de winkels, de bewoners en voorbijgangers. Maar het kan er ook heerlijk rustig zijn. De tuin is een oase van groen en rust, geeft een heel landelijke beleving. En dat zo vlak bij het centrum van de stad.”

Er staan zowel nieuwe als oude woningen in de straat, zelfs nog een aantal oude hoeves van weleer. Het is een stuk gebied in ontwikkeling en heel langzaam knapt het verder op. Ook op dit gebied ziet Jos de toekomst van de Teteringsedijk rooskleurig in.

Kortom, een unieke plek om te wonen, midden in onze wijk Brabantpark.