Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Teurlings: bijna 60 jaar banketbakkerstraditie op het Brabantplein

Op het Brabantplein zitten nog twee winkels op hun originele plek: de fietsenwinkel en de banketbakker. De fietsenwinkel is nu toe aan de tweede eigenaar en de banketbakker aan de derde. Deze laatste winkel heeft zijn oude naam behouden en omdat de eerste eigenaresse bereid was haar geheugen en archief te openen hier meer informatie over de geschiedenis van patissier Teurlings.
 
De eerste eigenaar, Piet Teurlings, wordt op 23 september 1936 geboren in Waalwijk. Zijn vader heeft daar een bedrijf in veevoeder. Er zijn te veel kinderen om in het bedrijf op te nemen en Piet gaat leren voor banketbakker. Met als doel het vak echt goed te leren gaat hij bij de beste banketbakkers van Nederland werken. In Rotterdam werkt hij bij de patisserie van Scheffers aan de Lijnbaan. Eén van zijn specialiteiten, de hazelnoottaart, zal hij hier leren.
 
Door zijn werk in Eindhoven leert hij de vier jaar jongere Riet Mertens kennen. Zij komt uit Weert en werkt op de administratie van het aannemersbedrijf van haar vader. Vanaf 1960 hebben ze een relatie. Piet Teurlings krijgt dan van zijn vader een tip dat in Breda het Brabantplein wordt gebouwd te midden van allemaal nieuwe woonwijken. De patisserie Teurlings opent haar deuren op 13 januari 1961. De eerste twee jaar helpt een schoonzusje van Riet, Nettie Teurlings, in de winkel en zij woont samen met haar broer boven de winkel. Nettie is eigenlijk een kleuterleidster.
 
Ondertussen doet Riet ervaring op in het vak door bij verschillende banketbakkers te werken. Eerst bij Smeets in Roermond en in 1962 bij een banketbakker in Amsterdam. In die stad kan ze ook een opleiding volgen in etaleren. 
 
In juni 1963 trouwen Piet en Riet en gaan boven de winkel wonen. De andere winkeliers leert ze goed kennen, omdat ze allemaal boven de winkel wonen. Omdat sommige winkeliers net als zij lid zijn van carnavalsvereniging De Troubadours, zijn daar de banden nog hechter mee (familie Nouwens, Welten en Herman Sol). De Troubadours hebben veel Bredase winkeliers als lid.
 
Het Brabantplein heeft in die tijd een actieve winkeliersvereniging, waarin Piet actief is. In de zomer worden er vaak braderieën georganiseerd. De winkeliers zetten dan een marktkraam voor de deur. De kakelverse chocoladebollen van Teurlings lopen goed. Piet Teurlings begint met het bakken van oliebollen in een kraam voor de winkel op Oudejaarsdag. Dit is dan nog een nieuwigheid in Nederland. Op basis van hetzelfde recept gaat deze oliebollentraditie door tot op heden. Je vak bijhouden is belangrijk en op vakantie gaan ze altijd bij andere banketbakkers kijken.
 
Tot 1969 wonen ze boven de zaak. Met drie en later vier kinderen wordt het daar te krap. Het gezin verhuist naar een bungalow in Teteringen. In 1989 wordt Piet ziek en sterft na een korte ziekteperiode. Chef-banketbakker Wim van Ginneken, werkzaam in het bedrijf vanaf 1964, neemt dan de winkel over. In het jaar 2002 gaat de zaak over naar de uit Leeuwarden afkomstige Jos en Lisette de Bode, die de patisserie nog steeds runnen. Als eerbetoon aan de oorspronkelijke eigenaar en het kwaliteitsimago is de zaak altijd de naam Teurlings blijven voeren. Liefde voor het vak en constant hoge kwaliteit zijn een noodzaak om als winkel te overleven.
 
Meer weten over het Brabantplein?
In het nieuwe jaarboek van de historische vereniging De Oranjeboom staat een uitgebreid hoofdstuk over de geschiedenis van het Brabantplein. In dit hoofdstuk veel aandacht voor de bouw van deze Lijnbaan van Breda en de komst van de Primarkt in 1987. Er is een overzicht van alle winkels bij de opening in 1961 en de huidige winkels.
 
Op de website (www.deoranjeboom.nl) is meer informatie te vinden over dit boek dat eind mei 2020 is uitgekomen.