Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Verhuizen of toch verbouwen

Financiën is voor de meeste Nederlanders een noodzakelijk kwaad. Het moet op orde zijn, maar liever maakt u zich er geen zorgen om. Lastige producten en fiscale constructies zijn voor de meeste Nederlanders al helemaal geen gesneden koek. Het aantal keuzes is enorm en niet iedere adviseur zal even objectief uw financiële situatie bekijken. Een hypotheekverstrekker wil nu eenmaal liever hypotheken slijten en een makelaar adviseert in de verkoop van woningen.

De familie van Tol* stond voor een dilemma, ze wonen al acht jaar in een gezellige tussenwoning in Brabantpark. Met twee kinderen past dat precies en eigenlijk zijn ze er heel erg blij mee. Maar... met nummer drie op komst? Die moet ook een eigen kamer hebben, vinden ze. En er waren nog andere wensen, een ruimere keuken, maar zeker ook die badkamer, die is ‘s ochtends nu al niet relaxed.

Robert en Annette hebben pas geleden een bedrag geërfd, maar twijfelen: verbouwen of verhuizen? Ze hadden wel al huizen bekeken, maar de ‘klik’ zoals ze die met de eigen woning hadden was er niet. Wat is wijsheid? En hoe blijft het financieel allemaal leuk? Robert, die sinds drie jaar een eigen zaak heeft vond het als ondernemer extra moeilijk om via de traditionele kanalen zijn financiële zaken te regelen. Het gaat goed met zijn zaak, maar een bank binnenstappen met een loonstrookje en vaste aanstelling
is niet voldoende. Via via kwamen ze in contact met
Van Gurp Financieel Advies.

Samen zetten ze de woonwensen op een rij. Robert: “André pakte het heel praktisch aan, hij keek naar ons inkomen, onze wensen, maar wees ons ook op zaken die voor de toekomst echt van belang zijn. Wonen en zekerheden gaan veel verder dan het huis alleen. Hij liet ons echt even nadenken over de toekomst. De eerder genoemde woonwensen waren er een onderdeel van, maar ook sparen voor als de kinderen ouder worden en het opvangen van de risico’s van het ondernemerschap”.

Zo kwamen ze samen tot een aantal oplossingen:
 

  • Verbouwen bleek interessant, het huis was het waard. Met de onzekerheid over de woningmarkt is verkopen bovendien alleen slim als er geen restschuld overblijft. In dit geval is het huis in 2006 gekocht vlak voor het hoogtepunt van de markt. Verbouwen bleek dus de beste optie. Voor de verbouwing kunnen Robert en Annette het geërfde geld gebruiken. Maar Van Gurp Financieel Advies rekende ook voor wat de voordelen zijn van een Annuïtaire of Lineaire hypotheek.
     
  • Studeren wordt steeds kostbaarder, met het afschaffen van de basisbeurs en de introductie van het leenstelsel is studeren niet zomaar mogelijk. Daarom wordt maandelijks een bedrag opzij gezet op een groeirente spaarrekening.
     
  • Ondernemers zijn niet standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Van Gurp Advies rekende voor wat dat zou kosten. Zo kunnen ze weloverwogen kiezen voor rust.

Robert en Annette zijn heel blij dat ze toekomstbestendig gewoon in de wijk kunnen blijven wonen. “Waarom weggaan als je het er zo naar je zin hebt? We weten nu precies waar we aan toe zijn en hoe we op een verstandige manier meer ruimte kunnen creëren voor ons gezin, dat geeft rust!”

*) De vermelde namen in dit interview zijn om privacyredenen gefingeerd.