Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Zorg voor een gezonde werkplek

Tijdens de eerste Link700 bijeenkomst in april van dit jaar, ontmoetten Rob Monseurs en Remco van der Graaff  elkaar. Rob is al jaren actief in de kantoorvakhandel en binnen zijn bedrijf (Wout Monseurs BV) is hij naast het management vooral verantwoordelijk voor de kantoorinrichtingsvraagstukken. Hij heeft een passie voor een mooie, maar vooral ook verantwoorde werkplek. Remco is als arbeidsfysiotherapeut gespecialiseerd in gezond werken. Hoewel commercie en zorg ver van elkaar lijken te staan wordt in onderstaand verhaal duidelijk dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
 
Rob Monseurs zit al 25 jaar in het vak en komt regelmatig op plaatsen waar mensen klachten hebben over hun werkplek. “Mensen die in een verkeerde houding aan laptops werken of een stoel die veel lager staat afgesteld dan gezond voor je is, het komt helaas nog regelmatig voor. Vaak word ik na het opstellen van een risico-inventarisatie en evaluatie benaderd om zitinstructies te geven. Prachtig om te doen en waar ik me veelvuldig in bijschool om op de hoogte te blijven. Maar ergens liep ik altijd tegen een grens aan. Ik kan best aangeven hoe mensen het beste kunnen werken, maar een medisch specialist, dat ben ik niet.”, aldus Rob Monseurs.
 
Sinds de netwerkborrel van 8 april heeft hij daar echter een antwoord op. Remco kan namelijk wel een stap verder gaan, als bedrijfsfysiotherapeut. Dus zocht Rob samenwerking en niet onverdienstelijk. De eerste klanten profiteren nu al van deze ‘match’. Remco: “Ik werk met en analyseer de vijf w’s: werkplek, werkdruk, werktaken, werkwijze en werktijden. Op werkplek en werkwijze kan Rob aanvullen, de andere drie w’s zijn echt mijn discipline. Zo versterken we elkaar en halen we er het beste uit voor de klant en zijn personeel. Dat versterken kan heel breed zijn. We willen voor mensen een werkomgeving creëren waar ze gezond kunnen werken en zich gelukkig voelen. Wanneer we het over geestelijk welbevinden hebben zal Remco meer de insteek van de psyche opzoeken, Rob kan dat aanvullen met het vormgeven van een omgeving waar men zich thuis voelt”. 
 
Ook de trend van Het Nieuwe Werken gaat niet aan het duo voorbij. Allebei signaleren ze weer een volgend probleem. Want voor werken op kantoor zijn prachtige Arbo-richtlijnen, de thuiswerkplek sluit daar echter totaal niet bij aan. Gevolg is dat medewerkers op kantoor prima faciliteiten hebben, maar ze thuis toch aan de keukentafel aan een laptop of tablet werken. Alle goede bedoelingen en investeringen zijn zo voor niets, terwijl er prachtige oplossingen voor bestaan. “Wist je overigens dat het werken aan een tablet vier keer intensiever is dan aan een PC? Feitelijk zou je na ieder half uur tabletgebruik tien minuten rust moeten nemen. De gebogen houding is funest voor je lijf”, aldus Remco.In onze werkende periode, die steeds vaker zittend plaatsvindt kan met een verkeerde werkhouding behoorlijke schade aangericht worden. Het tijdig signaleren van problemen, voorkomt een hoop ergernis op latere leeftijd. Werkgevers zullen dus steeds meer moeten investeren in duurzame inzetbaarheid van bedrijfsmiddelen en personeel. Dat alles begint vaak met goed gereedschap, ook voor de kantoormedewerker. 
 
Reden ook waarom Rob Monseurs het roer het afgelopen jaar drastisch omgooide. Met zijn exclusieve Gispen Partnership voor West-Brabant haalde hij een merk in huis met naam op het gebied van verantwoord werken. Naast dit A-merk koos hij ook voor de collectie zitmeubilair van Herman Miller. Een merk met een specialisatie in ergonomisch werken. Rob: “Vroeger verkocht ik alle typen meubels die door leveranciers en groothandel werden aangeboden. Leuk op zich, maar ik voelde me er niet goed bij als een klant via onze webshop een budgetstoel made in China kocht, die automatisch zonder advies via onze e-commerce omgeving direct bij hem werd afgeleverd. En waarbij hij me vervolgens de opmerking gaf: ‘Rob, wat heb je me nu toch voor stoel geleverd?’ Die taak laat ik daarom liever over aan de dozenschuivers op internet. Durven te staan voor je producten, het beste voor hebben met je klant, dat is de manier waarop ik wil werken. Dat kan alleen met kwaliteit, die overigens helemaal niet onbetaalbaar hoeft te zijn“. Op de vraag of er financiële belangen aan de samenwerking zitten zijn de heren heel duidelijk: “Nee, dat zou de hele visie onderuit halen. Juist door onafhankelijk te zijn en eerlijk advies te geven bouwen we een lange termijnrelatie op met de klant. Er zijn bedrijfsfysiotherapiepraktijken die zelf meubels verkopen, maar dat is wat ons betreft exact vergelijkbaar met een huisarts die medicijnen verkoopt. Dat mag in deze tijd ook niet meer. 
Nu is zo’n verbod in de commerciële wereld niet wettelijk bepaald. Maar als je vanuit je gezond verstand werkt, weet je dat als je die tactiek hanteert, het tégen je gaat werken. Samenwerken en elkaar versterken, dat is ons devies en daarin zijn we onderscheidend in de markt”.
 
Een mooie eindconclusie die goed aansluit bij hetgeen Link700 met ondernemers profit en non-profit wil bereiken in de wijk.

Wout Monseurs BV
Goeseelsstraat 37
4817MV  Breda
T. 076 - 520 00 20
www.woutmonseurs.nl