Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

25 Flexwoningen Koraalstraat

Er is al het nodige te doen geweest rondom het braakliggende terrein aan de Koraalstraat. Het gebiedje tussen KPMG en Westenburg is eigendom van de Gemeente Breda en zou bestemd worden voor een daklozenopvang. Na protesten en de keuze voor een andere locatie was dat van de baan. Anno 2017 is er een nieuw plan. Een plan dat inspeelt op het structurele tekort aan betaalbare huurwoningen voor mensen met een urgente woningbehoefte. Vandaar dat Gemeente Breda in samenwerking met AlleeWonen uitwerkt hoe er op dit terrein 25 flexwoningen gebouwd kunnen worden. Om draagvlak in de wijk te creëren is er een klankbordgroep in het leven geroepen die mee mag beslissen hoe en wat er precies gaat gebeuren. Brabantpark Nieuws bezocht de tweede bijeenkomst van deze reeks sessies.

Tijdens de eerste sessie was er door een kleine groep wijkbewoners al heel open en vrij nagedacht. In twee groepjes zijn er maquettes gemaakt en is men gaan spelen met de ruimte. Voor iedereen is het duidelijk dat niet óf, maar wannéér er iets met het terrein wordt gedaan en dan kun je er maar beter invloed op hebben gehad. Waar het gelijksoortige project aan de Kesterenlaan minder positief werd ontvangen was dat in Brabantpark anders. Dat gevoel merkte ik ook tijdens deze tweede sessie.
Natuurlijk leeft er bij sommigen angst dat de waarde van de woning daalt als er een ‘wijkje’ komt waar mensen om verschillende omstandigheden, zoals echtscheiding, maar tijdelijk zullen wonen. De meesten zien in dat het van positieve invloed kan zijn als er tenminste iets gedaan wordt met de openbare ruimte die nu vooral een verloederde indruk maakt.

De Gemeente had de avond vrij praktisch ingestoken. Op basis van ervaringen uit de Kesterenlaan en feedback uit de eerste sessie was er, op basis van twaalf varianten hoe het terrein ingericht kon worden, een soort stoplichtsysteem ontwikkeld. Opvallendste conclusie was dat juist het clusteren van woningen zorgt voor sociale controle en lucht in het plan. Onderbouwd met argumenten uit het stoplichtmodel wat is stoplichtmodel/systeem? Kun ke dit in één zin uitleggen? Anders misschien beter weglaten werd het makkelijk om voor- en nadelen van varianten te bepalen. Dit resulteerde in een oplossingsrichting raar woord! Wat wil je hier precies mee zeggen? waar in ieder geval de Gemeente en ook al meteen een aantal bewoners het voordeel van zagen.

Een ander belangrijk punt dat regelmatig terugkwam was het hele parkeerprobleem in de wijk. Dat onderwerp speelt natuurlijk al de nodige jaren. En waar je zou verwachten dat bewoners minimaal vasthouden aan de parkeernorm die de gemeente vaststelt of zelfs een hogere parkeernorm eisen werd er tijdens de sessie met name gepleit voor minder parkeerplaatsen. Het zorgt voor meer groene ruimte en een minder aanzuigende werking op studenten en andere parkeerders die een prachtige grote parkeerplaats zien liggen, was de algemene mening.

Niet alleen ruimtelijke aspecten kwamen aan bod, ook de sociale kant van het geheel kwam met name door de Gemeente ter sprake. Op de vraag van de Gemeente wat AlleeWonen gaat doen als er problemen ontstaan kwam een oplossing zoals die in de Kesterenlaan is toegepast. Daar is namelijk een beheergroep ingesteld van mensen die aan de ontwerpsessies hadden deelgenomen. Zo kan er een vinger aan de pols gehouden worden. Bij vergelijkbare projecten zoals in Rosmalen ontstaan hierdoor juist leuke verbindingen zoals een welkomstborrel of bloemen voor nieuwe bewoners.

Hoe het nu verder gaat? Het college van B&W heeft het als zware wens geuit dat dit project op deze plaats gerealiseerd gaat worden. Dat is ook duidelijk door de vaart die het projectteam erin heeft zitten. De plannen worden namelijk de dag na de tweede sessie rondgestuurd, waarna de klankbordgroep binnen een week op- en aanmerkingen door moet geven. In de ideale situatie resulteert dat meteen in een concreet plan dat dan gepresenteerd kan worden op een inloopavond voor de buurt. De hoop is er om nog voor de zomerzon volop aan de hemel zindert een woon- en omgevingsvergunning in te dienen. Hier kan dan binnen acht weken bezwaar op aangetekend worden, Als dat allemaal goed gaat kunnen de prefabwoningen nog dit jaar of begin volgend jaar geplaatst worden en is het voor de komende tien jaar duidelijk wat er met het terrein gebeuren zal.

En wat heeft zo’n klankbordgroep nu voor invloed? Gaat de Gemeente meningen tellen? Gaan ze bepalen: “Dat doen we wel, dat doen we niet?” Er zal met name gekeken worden naar ‘serieuze’ reacties, dan kunnen er aanpassingen gemaakt worden. Zelf ziet de Gemeente vooral een richting, er ligt niets vast en de Gemeente is vooral benieuwd hoe de klankbordgroep het ziet en staat open voor feedback. Mooie intenties die we als Brabantpark Nieuws hopelijk kunnen gaan onderbouwen met feiten. Als het project gerealiseerd is willen we verslag doen van uitgangspunten, input van de wijk en de eindresultaten.