Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Bredagym veelzijdig en actief

Breda Gym
Veelzijdig en actief

Het aanbod zit al in de naam van Breda Gym, maar ze bieden meer aan dan alleen ‘gymmen’. Voor deze editie zetten we de activiteiten van Breda Gym in de wijk Brabantpark in het zonnetje, en dat zijn er toch best wel wat. En zoals benadrukt door de hoofdtrainer: voor iedereen is er iets geschikts, ook voor minder atletische mensen.


BredaGym heeft ondertussen zo’n 550 leden en is daarmee een grote vereniging in Breda. In Brabantpark worden turnen voor kinderen, freerunnen en fit 65+ aangeboden in de Elandstraat en in sportcentrum De Scharen – daarover later meer. Daarnaast zijn er nog zes andere locaties, zoals de grote sporthal waar ik hoofdtrainer Chantal Jorna bezoek.

Turnen
De hoofdactiviteit van Breda Gym is natuurlijk turnen. Dat begint met peuter/kleutergym, waar peuters en kleuters spelenderwijs leren bewegen. Ze leren bijvoorbeeld ook over matten rollen, om coördinatie te trainen.

Het ‘echte’ turnen begint al vanaf 6 jaar, waarbij kinderen in een groep worden ingedeeld met leeftijdsgenoten. Nog steeds doen meer meisjes dan jongens aan turnen, maar er is de laatste jaren wel een ‘Epke-effect’, zoals Chantal het noemt. Doordat Epke Zonderland zo succesvol is geweest, stromen er meer jongens in. Hoe dan ook is volgens haar turnen ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen, want ze leren coördinatie, kracht en flexibiliteit.

Hoe zo’n turnles daadwerkelijk gaat? De kinderen warmen op door een spelletje en oefenen iedere les iets nieuws, bijvoorbeeld koprollen of het aan de brug hangen. Die oefeningen worden op allemaal verschillende niveaus aangeboden, zodat kinderen op ieder moment kunnen instromen. Ieder jaar op moederdag en vaderdag mogen moeders en vaders het zélf uitproberen, en dan merken ze volgens Chantal dat het turnen vaak toch moeilijker is dan gedacht!

FreeRunnen
In Brabantpark staat op de woensdagen in de Scharen het Freerunnen op het programma, waar Leon ging kijken. In eerste instantie lijkt het chaotisch: zijn de kinderen soms met een gymles of apenkooien bezig? Zoals bij het turnen is er eerst een uitgebreide warming-up. Onder begeleiding van de trainer zijn de kinderen bezig met kruipen, aan de muur hangen, planken en pushups, ze voeren het allemaal uit. Voeten, nek, polsen en knieën, alles wordt losgemaakt.

Dan draagt de trainer de kids op om de opstellingen neer te zetten: muren van kussens, twee kasten met een ladder erachter, een serie banken… een van de jongens springt op de kasten, vervolgens door naar de trap die op een paar meter hoogte hangt en blijft dan vakkundig tegen de muur aan kleven.

Aan de andere kant worden salto’s geoefend. De een heeft nog hulp nodig en wordt geholpen met het draaien door tegen de kussenmuur op te rennen. De ander doet het zonder problemen al zelf. Een kleine durfal vliegt door de zaal en maakt moeiteloos een prachtige salto om vervolgens met beide voeten keurig op de grond te landen en weer door te rennen.

Dat als een soort superman door de stad rennen, salto’s maken en van muur tot muur springen is dus Freerunnen. De samenstelling van de groepen is iets anders dan het turnen, met meer jongens. Maar, zegt Chantal, ook ‘genoeg stoere meiden doen mee!’ Bovendien blijven de kinderen met FreeRunnen iets langer doorgaan, de oudste leden zijn zo’n 16-17 jaar. Door de techniek die nodig is om al die stunts uit te voeren past het Freerunnen precies in het aanbod van Breda Gym.

Betrokkenheid
Wat Chantal vooral belangrijk vindt is dat iedereen, ongeacht niveau, leeftijd of sport, zich betrokken voelt bij Breda Gym. Twee keer per jaar zijn er turnkampioenschappen waar íedereen aan mee mag doen en mag komen kijken. In de zomer kunnen kinderen samen op turnkamp. Tot slot zorgt Breda Gym dat iedereen tenminste één keer per jaar in de uitgebreide turnhal op de hoofdlocatie kan trainen, ongeacht hun normale trainingslocatie. Heel belangrijk is het lustrum. Chantal vertelt vol trots dat eens in de vijf jaar álle leden samen een show opvoeren, wat veel bekijks trekt. Het lustrum voor het vijftiende bestaansjaar is net geweest en was een groot succes; de turnhal werd voor een paar avonden een echt theater.


De trainingen in de wijk Brabantpark worden op de volgende tijden en locaties gegeven:
Kleutergym: gymzaal de Elandstraat, woensdag 16:16 – 17:00
Turnen: gymzaal de Elandstraat, woensdag 17:00 – 18:00 voor 6-7 jaar, 18:00 – 19:00 voor 8-9 jaar en 19:00 – 20:00 voor 10 jaar en ouder.
Freerunning: De Scharen, woensdag 16:00 – 17:00 voor 9 tot 12 jaar en 17:00 – 18:00 voor 12+ jaar.
Voor dames die nog actief willen blijven is er ook Body Fit dames 55+ in De Scharen, dinsdag 10:00 - 11:00 en 20:00 - 21:00.
Men kan vrij binnenlopen voor een proefles, maar het advies is om even contact op te nemen met Chantal Jorna (hoofdtrainer) op 06-15378553 of via hoofdtrainer@bredagym.nl voor meer informatie of een vrijblijvende proefles. De website van BredaGym is www.bredagym.nl. Hier is ook het volledige rooster voor alle locaties te vinden.