Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Molukse keuken op Heusdenhout Festival

Als je naar een Nederlandse uitvaart gaat krijg je na afloop meestal een kop koffie en een plakje cake. Als je geluk hebt kan er nog een broodje vanaf. Als je pech hebt is er niet eens koffie en stap je vol verdriet en met een lege maag weer de auto in. Hoe anders is dat bij Molukse uitvaarten. Zodra er iemand overleden is worden de hoofden bij elkaar gestoken, een taakverdeling gemaakt en duiken de moeders en tantes dagenlang de keuken in. Want er zal gegeten worden na de plechtigheid! Niks plakje cake of klef broodje, nee, een complete warme maaltijd voor iedereen en daarnaast zoete en hartige hapjes in overvloed.

 

Ook voor Molukse blije gebeurtenissen als verjaardagen, bruiloften, doop en belijdenis geldt: eten voor iedereen in overvloed. Toch wat anders dan de Nederlandse bitterbal en het blokje kaas. Ook lekker, maar wél anders. Als Belanda (=Nederlander) voor het eerst op een Moluks feest weet je niet wat je overkomt. “Su maken?” is de meest gestelde vraag: “Heeft u al gegeten?”

Nog een Molukse gewoonte: je gaat naar ieder feest of begrafenis toe, ook al is het aan de andere kant van het land. Om 18.00u nog in de auto stappen om 250km te rijden? Geen probleem. Even je gezicht laten zien, uiteraard iets eten, en een uurtje later weer 250km terug rijden.

In de Nederlandse Molukse gemeenschap waar familiebanden belangrijk zijn en de meeste mensen elkaar kennen zijn dus veel blije en helaas ook droevige gebeurtenissen. Er wordt heel wat afgereisd en –gegeten. Wat nou zo leuk is: iedere Molukse oma, moeder of tante heeft wel een specialiteit waar ze bekend om staat. Loempia’s, risoles, pasteitjes, kuping gaja, buncis, kra, bapao, lemper, pisang goreng, om het even. Je bestelt bij de ene moeder iets voor jouw feest aan de andere kant van het land, gereisd wordt er immers toch. Altijd wel een familielid of bekende die een paar emmers van het een of ander kan meenemen.

Een beetje jaloers geworden op dit stukje rijke, warme en hartelijke gastvrijheid in ons kikkerlandje? Nieuwsgierig naar wat voor lekkers deze moeders allemaal kunnen maken? Kom 26 augustus naar het Heusdenhout Festival en je kunt je helemaal uitleven. Van alles is er te koop in Toko Maluku: kleine hapjes, zoet, hartig, pittig, maar ook drankjes en complete maaltijden. Eén ding is zeker, je zult je vingers erbij aflikken. Gelukkig heb je de hele dag de tijd om te proeven en ondertussen op het terras te genieten van het leuke live podiumprogramma. Kinderactiviteiten zijn er in alle soorten en maten, dus ook je kroost kan zich prima amuseren.

Heusdenhout Festival: zaterdag 26 augustus van 10.30-18.00u in de tuin van ’t Houwke, Grote Houw 227 in Heusdenhout. Toegang gratis.