In onze direct omgeving, hier in Breda-Oost, valt ontzettend veel te ontdekken in het groen. Maar wat dan? Op een regenachtige woensdagavond in januari ging ik langs bij Jacques Rovers, al 40 jaar woonachtig in Heusdenhout. Onze omgeving heeft verassend veel verborgen schatten…
Groen is een belangrijk thema in het leven van Jacques Rovers. Het komt zijn hele levensloop, van studie tot werk en zijn vrije tijd, terug. Jacques verdiept zich al vele jaren onder andere in de wilde planten. Regelmatig kamt hij een vierkante kilometer in de omgeving uit om erachter te komen welke soorten hier groeien. Met al zijn kennis op zak neemt hij ons in dit artikel mee langs een aantal bijzonderheden in onze wijk.

Het stromende water van de Molenleij
Neem bijvoorbeeld het groen rondom de Molenleij. Dit stromende water, in tegenstelling tot een gewone sloot, biedt de ideale omgeving voor flora en fauna. Loop je via het voetgangerspad vanaf de Topaasstraat achterlangs de Otterring, richting de Weilustlaan, dan kom je prachtige oude knotwilgen tegen. En terwijl je daar wandelt, spot je wellicht de blauw gekleurde, én razendsnelle, ijsvogel.
De eik als gastheer
Heel bijzonder in het Brabantpark is ‘hengel’, een plantje dat geel bloeit van mei tot september. De eik gebruikt hij als gastheer. Dat betekent dat de plant water en mineralen onttrekt aan de eik en zo kan leven. Een zogenaamde symbiose! Je vindt ze in onze omgeving alléén bij de voormalige locatie van het Apostolisch Genootschap (Heusdenhoutsestraat/Draaiboom) en dat is best bijzonder te noemen!
Een boom met de geur van balsem
Wat bomen betreft kun je nog veel meer ontdekken. Bijzonder opvallend zijn de balsempopulieren tegenover het Hero-kantoor, die een aangename balsemgeur achterlaten als je ze aanraakt, en de honingbomen bij de Markuskerk, die pas laat bloeien met witte bloemen. Op het schiereiland in het Brabantpark staan meerdere moerascipressen en in een privétuin achter winkelcentrum de Bisschopshoeve staat een Sequoiadendron giganteum (mammoetboom).
De verrassingen van de geluidswal
Een uniek, vrij nieuw, stukje natuur ligt bij de geluidswal. Door de kalk in de stenen hier, dat vrijkomt door regen, wordt een apart stukje natuur gecreëerd waar bijzondere soorten planten groeien. Knolsteenbreek, een plantje dat in de lente vrolijke witte bloemetjes heeft, kun je hier in grote getalen vinden. En ook de rietorchis, kenmerkend voor vochtige en niet te voedselrijke plaatsen, vind je hier. Deze soorten vind je normaliter in gebieden zoals Limburg waar de grond meer kalk bevat.
Dieren in onze achtertuin
Natuurlijk zijn er behalve bijzondere planten en bomen ook bijzondere dieren te ontdekken. Jacques zelf spotte met een wildcamera recent een steenmarter in zijn tuin, die zie je nog maar zelden! Deels natuurlijk ook omdat het dieren zijn, die zich normaal vooral ’s nachts laten zien. Jacques spotte verder ook al eens een eekhoorn, egels en zelfs een vos. Afgelopen september werd er nog een meerval (vis) gevonden in het Brabantpark, dat is een exoot in Nederland en dus vrij ongebruikelijk!
Ontdek meer
We mogen ons gelukkig prijzen met zoveel moois om ons heen. Jacques gelooft dat er zelfs nog veel meer mogelijk is en hoopt dat onze wijk nog groener wordt met bijvoorbeeld een vlindertuin. Als lid van de onlangs opgerichte groencommissie in Heusdenhout zet hij zich hiervoor in. In deze commissie werkt hij ook mee aan een wandeling door de wijk waardoor je meer te weten komt over het groen. De datum (verwacht rond juni) en details worden te zijner tijd waarschijnlijk gedeeld via posters verspreid door de wijk.
TIP: Op de website waarneming.nl kun je jouw eigen waarnemingen invoeren én waarnemingen van anderen uit de wijk terugvinden.
Foto 1: Hengel (bron Saxifraga-Jan van der Straaten)
Foto 2: Knolsteenbreek (bron Saxifraga-Hans Dekker)
Foto 3: Rietorchis (bron Saxifraga-Jan van der Straaten)
Editie 119 - maart 2025 - geschreven door: Karin Vermeulen