Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Verkeersproef kruispunt St. Ignatiusstraat/Teteringsedijk

Nieuwe situatie kruispunt

Sinds een paar weken is het kruispunt St. Ignatiusstraat/Teteringsedijk/Hoogeind flink veranderd. Gemeente Breda heeft besloten om als proef de verkeerslichten gedurende twee maanden uit te schakelen. Om het kruispunt ook zonder verkeerslichten veilig en overzichtelijk te houden, zijn verschillende rijbanen met tijdelijke afzettingen geblokkeerd zodat er per richting één rijbaan overblijft. Het blijft wel mogelijk om zowel links- als rechts af te slaan, dus er zijn geen gevolgen voor de bereikbaarheid. De nieuwe situatie is met gele wegmarkeringen aangegeven.

Oorzaak en uiteindelijk resultaat
De reden voor deze verandering is dat de verkeerslichten verouderd zijn en vervangen moeten worden. Alleen is de drukte op het kruispunt is de afgelopen tijd zo veel afgenomen dat er nu eerst wordt gekeken of het verkeer niet beter doorstroomt zonder verkeerslichten. Als dit het geval is en de nieuwe situatie net zo veilig blijkt als de oude dan worden de veranderingen na de proefperiode definitief doorgevoerd. De verkeerslichten worden dan weggehaald. Slaagt de proef niet dan worden de veranderingen weer teruggedraaid en worden de verkeerslichten vervangen door nieuwe exemplaren.


Update mei 2015
De situatie is inmiddels alweer gewijzigd. 


De gemeente heeft besloten om de verkeerslichten op het kruispunt St. Ignatiusstraat – Hoogeind weer aan te zetten. Op basis van de ervaringen van de proef in de afgelopen weken is geconcludeerd dat zonder verkeerslichten de voorrangregels onvoldoende duidelijk zijn voor de verkeersdeelnemers, waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan. Omdat de veiligheid van verkeersdeelnemers bovenaan staat heeft de gemeente besloten de proef voortijdig te beëindigen.

 
De gemeente gaat de komende tijd na of het mogelijk is om het kruispunt te veranderen in een rotonde. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om een veilig kruispunt te realiseren zonder verkeerslichten en een betere doorstroming. Mocht het college hiertoe besluiten, dan volgt een consultatieronde over het ontwerp. Als een rotonde niet mogelijk is, gaat de gemeente de huidige, verouderde verkeerslichten vervangen door een nieuwe installatie. Zodra er meer bekend is, houden we u op de hoogte via deze site.