Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Avondvierdaagse Breda Oost - Meer dan een wandeltocht alleen

Eind mei/begin juni, afhankelijk van schoolvakanties, is het  ieder jaar weer een vrolijk spektakel in de wijken Brabantpark en Heusdenhout. Dan wandelen honderden kinderen mét ouders of andere begeleiders door de wijken. Voor de 37e keer  trekt een bonte stoet van mensen voorbij die zich ervan bewust zijn hoe goed wandelen voor je is. Ze genieten van de keurig uitgestippelde routes in de vier afstanden. Maar dat spektakel…dat gaat niet vanzelf. Als ‘undercover’ reporter sneakte ik hier en daar met mensen mee om verhalen op te pikken en het werd me al snel duidelijk dat er een hele machine werkzaam is om alles in goede banen te begeleiden.

Zo vertelde één van de verkeersregelaars me vol trots dat hij dit al 25 jaar deed. “Over het algemeen zijn de mensen begripvol. Natuurlijk is er af en toe een malloot die er per se tussendoor wil. Maar de veiligheid van deelnemers staat voorop. Dan hebben ze maar wat geduld.” En gelijk heeft hij! Het feit dat vrijwilligers als verkeersregelaars zo lang actief zijn zegt ook wat over het gevoel dat de organisatie oproept. Een collega-verkeersregelaar: “Ik doe dit nu pas drie jaar, maar ik voel me hier enorm thuis. Het is echt een heel fijne club mensen waarmee we dit allemaal doen.”

Ook voetbalvereniging PCP is heel behulpzaam in het proces. Als start- en eindpunt is dat het bruisende hart van deze avondvierdaagse. Achter de bar tref ik een bekende. Johan vertelt: “Vanavond is het mijn bardienst. Om de beurt zorgen wij als vrijwilligers dat de mensen na afloop ook wat kunnen drinken. De avondvierdaagse is echt een goed voorbeeld van een wijkgericht evenement. Zoveel inzet en echt voor en door de wijk. Dat past uitstekend bij de plek die wij als voetbalclub willen hebben, midden in Brabantpark en Heusdenhout.”

De deelnemers aan de avondvierdaagse lopen erg uiteen in leeftijd. Over het algemeen natuurlijk kinderen met papa’s en mama’s, maar er lopen ook een paar opa’s en oma’s mee. Eén van de papa’s: “Zelf ben ik door studie in Breda komen wonen. Ik woon al de nodige jaren in de wijk, maar door mijn kinderen leer ik de mensen in de wijk kennen. En door de avondvierdaagse leer ik de omgeving ook anders kennen. Zeker nu de oudste de 10km aan kan zie je delen van de wijk waar je anders niet komt. Je loopt normaal gesproken je standaardrondjes naar de Albert Heijn op het Brabantplein en naar de school, maar dan houdt het ook op. Ik vond Breda-Oost altijd wel groen, maar had toch de neiging wat verder weg te gaan om te gaan wandelen. Het is wat dat betreft net Ontdek je Plekje. Voor mij vanaf nu niet meer speciaal naar het Mastbos voor een fijne groene wandeling. Dat kan gewoon in de wijk. Ik vind de routes echt goed gekozen. Daar is duidelijk over nagedacht.”

Weer even terug naar het clubgebouw van PCP. Want waar aan de ene kant drankjes geschonken worden staan aan de andere kant vriendelijke dames klaar voor de startbewijzen. De avondvierdaagse is namelijk ook: zorgen dat alles goed gaat bij vertrek en aankomst. Ingrid Bouw: ”Het bestuur en wij als vrijwilligers voelen ons verantwoordelijk voor de deelnemers. Veel mensen wandelen opeens in delen van en buiten de wijken waar ze normaal nooit komen. Het kan dus zomaar voorkomen dat iemand verdwaalt. De sluitingstijd is 21.00 uur. Dan moet iedereen binnen zijn. Dat houden we bij met een kaartensysteem. Iedereen levert zijn startkaart aan het eind van de wandeling bij ons in, vandaag dus voor dag drie. Op de bijbehorende stamkaarten staan alle gegevens. Dus missen we een startnummer, dan kunnen we daarop altijd iemand terugvinden.”

Maar niet alleen in de stoet, ook daarbuiten wordt er volop genoten van dit hele feest. Verpleeg- en Verzorgingstehuis de Leystroom is een nieuwkomer in dit deel van de wijk. Pal naast de terreinen van PCP ligt hun prachtige complex. De meeste bewoners wonen op een gesloten afdeling, mevrouw van D woont eveneens binnen de muren van dit liefdevolle huis. Maar het pand heeft ondanks de sleutels een blik naar de buitenwereld en vanuit de huiskamer kijkt mevrouw van D de straat op. Dinsdags zag ik dit al gebeuren en ondanks haar dementie herinnert ze het zich donderdag nog. “Zouden de kinderen vandaag weer langskomen?” Ik zeg: “Ik denk het wel, vanaf half zeven kunnen ze er zomaar weer zijn”. Tegen kwart voor zeven is het zover. “Ja, juicht ze, daar zijn ze weer.” Ze besluit naar het raam te lopen en vrolijk zwaaiend wuift ze zoveel als ze maar kan, totdat de laatste wandelaars voorbij zijn, volkomen voldaan. ”Hopelijk komen ze morgen weer…” en ik denk dat ze daar voor één keer wel eens gelijk in kan hebben.

Op de vrijdag is het namelijk tijd voor de ontknoping. Zelf kom ik uit een klein dorp in Limburg en ook daar organiseerden ze een avondvierdaagse samen met de andere dorpen in de omgeving. Dat was altijd heel gemoedelijk en de laatste dag hier met showkorps Concento was voor mij helemaal een flashback naar mijn kinderjaren. Want hoe trots voelde ik me als ik met een bloem en de fanfare voorop die laatste meters mocht maken naar het gemeentehuis. Datzelfde gevoel moeten de 430 kinderen en volwassenen hebben gehad toen ze onder begeleiding van het showkorps de boog onder het Langveld doorliepen om daar die méér dan verdiende medaille in ontvangst te mogen nemen. Een hele prestatie voor al die lopers en vooral ook voor de 55 vrijwilligers (in de leeftijd van 15 tot 85 jaar) en het bestuur (Mirjam Frijters, Anke Verhagen, Frans-Willem van Hulst en Micha van de Wiel) die zich ieder jaar weer inzetten om dit mooie evenement midden in onze wijk tot een succes te maken. Bedankt!In 2018 wordt de Avondvierdaagse Breda Oost gehouden van 29 mei t/m 1 juni. Wilt u volgend jaar nu ook een steentje bijdragen? Een evenement als dit kan niet zonder vrijwilligers en sponsoren! Stichting Avondvierdaagse Breda-Oost zoekt altijd mensen om hand en spandiensten te verrichten.
Meer info a4d.bredaoost@gmail.com of kijk op facebook https://www.facebook.com/A4dbo/