Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

De Leystroom sluit aan bij groen Brabantpark en Heusdenhout

De Leystroom sluit aan bij groen Brabantpark en Heusdenhout

Eenieder die recent de Lage Kant is gepasseerd, kan er niet omheen: de bouw van het nieuwe zorgcentrum van De Leystroom vordert met rasse schreden. Het eerste metselwerk is afgerond en het ontwerp van architectenbureau Rothuizen uit Breda wordt zichtbaar. Het ontwerp zoekt nadrukkelijk de verbinding met de groene wijken Brabantpark en Heusdenhout. Natuurlijke materialen worden gecombineerd met warme kleuren en transparante verbindingsgangen bieden zicht op de groene omgeving.
Een bijzondere element in het ontwerp is te vinden bij de entree, waar een zogeheten ‘wintertuin’ wordt gerealiseerd. Een groot glazen dak en veel natuurlijke elementen zorgen voor een groene sfeer bij binnenkomst in het gebouw.

Het thema ‘groen’ staat centraal en dat sluit naadloos aan bij de visie van De Leystroom. Vorig jaar is vol overtuiging de Green Deal van de gemeente Breda ondertekend: De Leystroom draagt graag z’n steentje bij aan duurzaamheid.
Zo wordt het nieuwe zorgcentrum deels voorzien van een sedumdak. Een sedumdak is een dak waar sedum overheen groeit. Maar wat is dan sedum? Sedums zijn vetplanten. Deze vetplanten zijn zo sterk dat ze tegen langdurige droogte en warmte kunnen. Het effect van het zonlicht en de regen wordt door de planten weggenomen, de temperatuurschommeling van het dak wordt verkleind en geluid wordt gedempt. Sedum zorgt ervoor dat de dakbedekking zeker twee tot drie keer langer mee gaat en is daardoor dus duurzaam op diverse vlakken.

De nadruk op groen wordt ook versterkt door de binnentuin waar het veilig en prettig vertoeven is voor cliënten en bezoekers. Onderzoek heeft aangetoond dat een groene omgeving bijdraagt aan kwaliteit van leven. Een ruime, parkachtige binnentuin van maar liefst 1150 m2 zal ingericht worden door De Rooy Hoveniers uit Dussen. Dit hoveniersbedrijf won in 2014 nog de landelijke prijs voor ‘Tuin van het jaar’ en heeft ruime ervaring in de zorgsector. De opdracht die zij hebben gekregen was helder: de tuin moet vooral een lust voor het oog worden voor iedereen.  Het ontwerp is veelbelovend: de tuin is dementieproof en de groenbeleving is optimaal voor cliënten en bezoekers. 
De tuin kan een plaats zijn om te ontmoeten of juist om zich terug te trekken. Daarnaast worden de zintuigen geprikkeld en beleving gestimuleerd, iets wat voor de kwetsbare, dementerende oudere erg waardevol is.

Bent u ook geprikkeld om meer te weten te komen over De Leystroom? Neem dan een kijkje op de website, www.deleystroom.nl