Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Van complimenten ga je stralen

‘Van complimenten ga je stralen’

Het is buiten 26 graden en toch wil je kind met een dikke trui aan naar school. Je dochter van 7 wil make-up gebruiken en jij vindt haar hiervoor nog te jong. Als ouder kun je met je kind behoorlijk van mening verschillen over welke kleding passend of smaakvol is. Hoeveel ruimte geef je je kind om zelf te bepalen wat het draagt en vanaf welke leeftijd? Hier wat tips van Daniëlle Ritsema en Lydia Sprangers van CJG Breda.

Jonge kinderen moeten nog leren wanneer je welke kleding draagt. Je moet ze soms bijsturen opdat ze niet te warm of te koud gekleed gaan. Laat je kind weten wat wel goed is aan zijn keuze. Bijvoorbeeld: ‘Wat heb je mooie kleuren bij elkaar gezocht, het is hiervoor nu alleen te warm (of te koud).’Je kind voelt zich hierdoor gewaardeerd.
Vanaf groep 6, 7, 8 zijn kinderen gevoeliger voor wat ‘hoort’ in de klas. Ze willen meer zelf bepalen wat ze dragen. Je kunt de keuze beïnvloeden door ze te laten kiezen uit verschillende outfits.
Als jij je kind te jong vindt voor bepaalde kleding of make-up, leg dan uit waarom. Spreek een leeftijd af waarop het wel mag.
Is je kind te licht of te zwaar? Ook dan kan het er prachtig uitzien. Zeg dit ook regelmatig.  Je kunt tegelijkertijd je zorg uitspreken en helpen om aan te komen of af te vallen. Schakel eventueel hulp van een deskundige in.
Soms worden kinderen gepest om hun uiterlijk. Neem dan de tijd om te luisteren naar je kind. Neem zijn verhaal serieus. Vraag wat het zelf vindt en leg uit dat niet iedereen alles even mooi kan vinden. Leer je kind voor zichzelf op te komen en zorg dat het in zichzelf blijft geloven. 
Stuur je kind elke dag met een boost naar school door een compliment te geven. Van complimenten gaat je kind stralen.


CJG Breda
CJG Breda is er voor kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien. Wil je eens verder praten over dit of een ander onderwerp? Neem contact op met Lydia of Daniëlle.
Lydia Sprangers (0-4 jarigen) : lydia.sprangers@cjgbreda.nl / 06-52505708
Daniëlle Ritsema (4-12 jarigen): danielle.ritsema@cjgbreda.nl / 06-34924520
www.cjgbreda.nl