Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Passie voor goede zorg

Al sinds jaar en dag ondersteunt PMC Heusdenhout de wijkbladen. En in al die jaren hebben we regelmatig mooie ontwikkelingen mogen melden. Maar aan de ambitie van de mannen én vrouwen achter PMC lijkt geen einde te komen. Ook in 2020 zetten ze weer flinke stappen om hun toch al unieke opzet van vele soorten zorg op één locatie nog completer te maken. Ik ga in gesprek met Sander van Ooijen en Frans Linders, beiden vennoot in de maatschap waar tevens Bas Roovers deel van uitmaakt, die de uitbreiding met sportfaciliteiten én een gezondheidscentrum mogelijk heeft gemaakt.

Nog voordat we de prachtige vergader/lunchruimte betreden, die ook te huur is voor zorg/lifestyle gerelateerde zaken, gaat Frans al helemaal los. Zijn ogen twinkelen als hij vol passie vertelt over de recente uitbreiding. “Toen we in 2001 het idee bedachten om binnen één gebouw, verschillende praktijken te herbergen waren we landelijk één van de eersten die een paramedisch team optuigden. Niet alleen fysio, maar ook logopedie en onder andere ergotherapie betrokken we in het geheel. De toen nog jonge topvrouwen maken ook nu nog deel uit van ons team, daar zijn we heel trots op. Het is hier geen duiventil met specialisten die komen en gaan, maar een club van betrokken zorgondernemers die samen het verschil willen maken.”

Sander: “In 2008 sloot ik me aan. Het idee van verschillende specialisaties onder één dak sprak me meteen aan. Met korte lijnen overleggen we om de beste zorg voor de patiënt te bieden. Als fysiotherapeut met passie voor sport kon ik er helemaal mijn ei in kwijt om nog meer differentiatie aan te brengen.”

Frans: “Wij hadden op dat moment echt zo’n jonge hond als Sander nodig. Hij stimuleerde ons om verder te kijken en samen besloten we in 2009 om onze praktijk uit te breiden met een gymzaal. Ook de revalidatiezorg, waar we steeds meer in specialiseerden, konden we op deze manier veel beter aanbieden. Wat revalidatiezorg buiten de revalidatiecentra om betreft staan we in Nederland overigens inmiddels echt aan de top. Door de samenwerking met onder andere revalidatiecentrum Revant bouwen we expertise op en kunnen patiënten hun revalidatie die in het revalidatiecentrum is begonnen voortzetten. We proberen het gat tussen het revalidatiecentrum en ons zo klein mogelijk te maken zodat de zorg goed op elkaar aansluit. Dit alles om ervoor te zorgen dat mensen zo optimaal mogelijk kunnen herstellen. Het draait allemaal om samenwerken.

Dat is overigens een visie die we op alle fronten hanteren. Ook collega fysiotherapeuten kunnen bepaalde delen van behandelingen door ons laten uitvoeren. Neem bijvoorbeeld echografie en shockwavetherapie, investeringen in deze apparatuur zijn erg kostbaar, dat kan niet iedere praktijk zelf in huis hebben, dus dat kunnen wij overnemen waarna de patiënt weer teruggaat naar zijn of haar eigen fysiotherapeut. En ondanks onze uitgebreide expertises maken ook wij gebruik van de expertise van derden. We zien andere praktijken als collega niet als concurrent.”

Sander: “Die samenwerking is niet alleen van toepassing op collega’s, maar ook op andere zorgprofessionals zoals huisartsen, thuiszorg en meer. Zeker binnen het nieuwe gezondheidscentrum, maar ook daar buiten. Door elkaar regelmatig te treffen weten we wat we voor elkaar kunnen betekenen en zorgen we dat de ketens kort blijven. In behandelteams op het gebied van onder andere ouderenzorg & neurorevalidatie, COPD, oncologie en heel recent COVID-19 is er vanuit verschillende disciplines input en overleg. Patiënten ervaren dat als bijzonder prettig.

Naast de zorgtaken hebben we als centrum ook een sociale functie. We willen als centrum betrokken zijn bij de wijk. Dat doen we met onze prachtige sportfaciliteiten buiten. Maar ook bijvoorbeeld met onze wandelgroepen, die ervoor zorgen dat mensen uit hun sociale isolement gehaald worden. Alles met het doel problemen eerder te signaleren.”

De uitbreiding van het paramedisch centrum met een gezondheidscentrum én een sportschool maakt het complex nog completer. Samen met Sander bekijk ik alle nieuwe ruimtes die in de aanpalende en compleet gerenoveerde school gevestigd zijn. Het Huisartsenteam Heusdenhout, Thebe thuiszorg en Buchrnhornen voet en beweegcentrum, maar zeker ook de sportschool “BredaPT” zien er stuk voor stuk erg mooi uit.

Sander: “Wij zijn als gepassioneerde fysiotherapeuten en sportliefhebbers al erg lang bezig om sport meer onderdeel te laten zijn van ons totaalplan. De uitbreiding van ons centrum is voor ons echt een droom die uit komt. Anders dan reguliere sportscholen hanteren we geen vrije inloop. Ons concept is er op gericht dat je altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut traint. Dat kan gaan om jonge mensen van 18 die gewoon kracht op willen bouwen, maar ook om krasse dames van 88 die verantwoord willen blijven bewegen. Daarvoor zijn verschillende vormen, personal training één op één, de EGYM waarbij je binnen kunt lopen en met max. 8 personen tegelijk aan het trainen bent, maar ook personalgroepstrainingen waarin je met een groepje samen met een personal trainer aan de slag gaat. Naast deze programma’s buiten de zorg om bestaan er ook aan fysio gerelateerde programma’s om juist preventief of na een revalidatie aan de slag te gaan onder professionele begeleiding. En wat ik niet moet vergeten te melden is de prachtige buitenruimte. Hier hebben we parcourtjes aangelegd, niet alleen voor de revaliderende patiënten, maar ook voor sportieve outdoor bootcamps. Alle doelgroepen lopen zo door elkaar en inspireren elkaar op een bijzondere manier.”

Tijdens de tour door de prachtige ruimtes valt het inderdaad op hoe divers het publiek is. En zo gepassioneerd als de mannen vertellen over het nieuwe complex, zo gepassioneerd zie ik de medewerkers aan het werk met hun patiënten. Het kan dan ook niet anders dan goed komen met die enorme ambitie om echt een plek in de wijk te zijn voor goede zorg. We wensen alle zorgprofessionals dan ook veel succes om dat alles waar te blijven maken!
 

Kader
Helaas is het door corona nu niet mogelijk een echte opening te plannen, maar het loont zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen. Naast de foto’s bij dit artikel staan er op breda-oost.nl nog meer beelden als je het liever nog even digitaal wil houden.

Binnen PMC Heusdenhout & Gezondheidscentrum Heusdenhout zijn de volgende organisaties gevestigd: Fysiotherapie Heusdenhout, FysioFit Breda, Psychosomatiek Breda, Logopediepraktijk Snoeren & De Kruif, Kinderfysiotherapie Karin van Rijsewijk, Ergotherapie Breda, Plexus, Diëtheek, Op Goede Voeten, Psychologenpraktijk Kompas, Burgt Osteopathie, Het Huisartsenteam Heusdenhout,  Thebe thuiszorg, Buchrnhornen voet- en beweegcentrum, BredaPT

Kijk voor meer informatie op: www.pmc-heusdenhout.nl, www.bredapt.nl, www.gezondheidscentrumheusdenhout.nl