Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

In gesprek met: André Lips - Een gedreven en ondernemend mens

Sinds zijn zoon Het Viskwartier aan de Bisschopshoeve runt is André Lips regelmatig in Heusdenhout te vinden. Als het weer het toelaat zit hij getooid met breedgerande hoed en een doos sigaren bij de hand op “zijn” bankje. 
Hij kijkt naar het winkelende publiek en maakt zo nu en dan een praatje met voorbijgangers. Hartelijke begroetingen over en weer maken duidelijk dat hij een bekende wijkbewoner is. Zo op het oog lijkt André een rasechte levensgenieter en als ik met hem aan de praat raak, blijkt mijn vermoeden juist te zijn. Maar al gauw wordt mij ook duidelijk dat hij een betrokken en ondernemende man is met een indrukwekkende staat van dienst.
 
 
Als kind van een ondernemersfamilie was het te verwachten dat André na de MULO en de Middelbare Handelsschool ook ondernemer werd. In 1977 begon hij samen met zijn vrouw een  drogisterij aan de Epelenberg, precies op de grens tussen de wijken Brabantpark en Heusdenhout. Na verloop van tijd besefte hij het belang van onderlinge samenwerking tussen winkeliers en bedrijven. Bundelen van krachten, uitwisselen van ervaring en kennis kan voor kleine en middelgrote bedrijven voordelen opleveren. Om die samenwerking te bevorderen werd André contactpersoon bij het MGB, de stichting voor het midden grootwinkelbedrijf en ambulante handel. 
 
Zo ontwikkelde hij zijn vaardigheden als contactpersoon en onderhandelaar. Het bleek dat deze taken hem op het lijf geschreven waren. Naast zijn inzet voor ondernemers heeft André ook hart voor de wijk en het welzijn van haar bewoners. Daarom bezocht hij regelmatig zittingen van de wijkraden van Brabantpark en Heusdenhout. Net als voor bedrijven streefde hij weer naar bundelen van krachten. “Wij wilden eigenlijk de wijkraden van Brabantpark en Heusdenhout samenvoegen tot één wijkraad Breda Oost, maar dat is helaas niet gelukt. De wijken bleken toch teveel van elkaar te verschillen.”
Gemeenteraad en NAC
 
Als André vertelt over zijn tijd als gemeenteraadslid voor het CDA, komen dierbare herinneringen boven. “In 2002 vernam ik dat NAC failliet dreigde te gaan en dat moest natuurlijk koste wat kost worden voorkomen. Met steun van wethouders  Janus Oomen en Maria Heerkens en raadslid Frans Jackson is het gelukt onze Parel voor de ondergang te behoeden.”  Van het één kwam het ander en was André twaalf jaar voorzitter van de Businessclub NAC en daarna acht  jaar bestuurslid van de voetbalclub zelf. De businessclub onderhoudt contacten met sponsoren en streeft naar verbinding tussen de belanghebbende partijen. Dat lidmaatschap had natuurlijk  leuke kanten. “We maakten met de businessclub eens een trip naar de Cariben, uiteraard ieder op eigen kosten!” Met zijn liefde voor de voetballerij zette André zich ook in voor het regelen van oefenwedstrijden van de Madese Boys. Ook hier kwam zijn talent voor onderhandelen van pas, er kwamen oefenpartijen tegen Real Madrid, Ajax en Barcelona!
 
Passie en hulpvaardigheid
Als ik naar zijn grootste passie vraag hoeft André niet lang na te denken: “Paardensport! Dat is bij ons van oudsher een echte familietraditie. Zelf heb ik nooit aan paardensport gedaan, maar ik ben er wel altijd bij betrokken geweest. Mijn oudste zoon houdt de familietraditie in ere, hij heeft in Hoogstraten een stoeterij waar springpaarden getraind worden. Toen ook het evenement Outdoor Brabant ten onder dreigde te gaan heb ik me samen met een aantal mensen ingezet om dat te voorkomen, het zou doodzonde zijn als dat gebeuren verloren ging.”
André vindt het ook geweldig fijn om waar mogelijk mensen te helpen, problemen voor hen op te lossen. Met zijn ervaring als gemeenteraadslid kent hij de juiste wegen om mensen op weg te helpen. “Ik merk vaak dat men angst heeft om bij problemen aan te kloppen bij de Gemeente Breda. Die schroom is helemaal niet nodig, er werken daar bekwame mensen die je prima kunnen helpen.”
 
“Pa, het is klaar hoor,” klinkt het vanuit Het Viskwartier en zo eindigt ons gesprek. “Ik moet opstappen, even voor mijn zoon een bestelling afleveren.”
André is met pensioen, maar met een druk bezette agenda nog altijd volop in de running.