Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Sprint in Brabantpark

Twee keer per week lopen en rennen er verschillende groepen in veiligheidshesjes en met lampjes om hun armen kriskras door onze wijk. Misschien bent u ze al wel tegengekomen. Ze zijn onderdeel van de grootste wandel- en hardloopvereniging van Breda, AV Sprint. De uitvalsbasis en trainingslocatie van AV Sprint is eigenlijk het Mastbos. Brabantpark is de enige wijk in Breda die binnen deze vereniging zijn eigen groepen heeft, die in de eigen wijk hun sport beoefenen. Maar hoe is dat nu zo ontstaan en hoe kunt u ook aan deel gaan nemen? Dat vertelt Gytha u in onderstaand verhaal.
 
Klein begonnen
In 2010 kwam het idee om loopgroepen in Brabantpark op te starten als onderdeel van een actie om de wijk meer aan het bewegen te krijgen. In eerste instantie waren er twee leden. Nadat de oprichters met flyers langs de huizen waren gegaan kon er gestart worden met 25 volwassenen en 20 kinderen. Tegenwoordig bloeit de club met tientallen volwassen leden, die zijn onderverdeeld in een wandelgroep en drie verschillende hardloopgroepen.
 
Alle niveaus/starten met hardlopen
Waarom drie verschillende hardloopgroepen? Sprint werkt met niveaus. Lopers worden ingedeeld op basis van hoe ver en hoe snel ze kunnen en willen lopen, waardoor iedereen in een groep zit die bij hem/haar past. Op die manier is Sprint toegankelijk voor iedereen, ongeacht vaardigheid of ambities.
Zelf liep ik mee met de E-groep: deze is voor de beginnende hardlopers. Tijdens deze training liepen ook twee vrouwen mee die net hun Start@Sprint-clinics hadden afgerond. Dit is een speciale trainingsserie voor mensen die nooit hebben hardgelopen en die meerdere keren per jaar plaatsvindt. Men bouwt dan in zeven weken langzaam op van één minuut naar 25 minuten hardlopen. Iets dat misschien veel klinkt maar in de praktijk heel haalbaar blijkt.
 
Typische training
Het is een vrolijke kakafonie als alle leden zich binnen bij studentensportclub Bress verzamelen en ondertussen bijpraten met elkaar. In Bress mag ook gebruik gemaakt worden van de kleedkamers, kluisjes en douches, wat wel zo fijn is.
Het is duidelijk dat de groep kleurig geklede lopers en wandelaars elkaar niet alleen kent maar het vooral heel gezellig heeft met elkaar. Nadat iedereen verzameld is en heeft bijgekletst gaan we naar buiten. Iedere training begint met een uitgebreide warming up: wandelen, kort heel langzaam lopen en allerlei strekoefeningen. Belangrijk om blessures te voorkomen. Tijdens de training die ik volg is er ook nog een stukje looptraining. Hierin leer je om ‘efficiënter’ hard te lopen: met minder energieverbruik net zo ver komen.
 
Trainer James legt aan mij uit dat ze proberen de trainingen zo veel mogelijk af te wisselen. Er wordt in de trainingen vaak met intervallen gewerkt: een aantal minuten hardlopen, en dan wandelen om te rusten en daarna weer hardlopen. Bijvoorbeeld vier keer vijf minuten hardlopen met tussendoor twee tot drie minuten wandelen. Vooral voor beginners makkelijker vol te houden dan 20 minuten aaneen lopen.
Daarnaast krijgen nieuwe lopers (als ze dat willen) huiswerk. Ze lopen twee per week mee met de groep en krijgen van de trainers informatie hoe ze zelf nog één training in de week kunnen doen, omdat drie in de week lopen ideaal is om vooruitgang te boeken.
Wat ik typisch vind aan de trainingen van Sprint is wat ze “stofzuigen” noemen. Als de snelste lopers van het groepje te ver voorop raken dan cirkelen ze terug en sluiten ze helemaal achteraan de groep aan. Op die manier bleef ons groepje altijd redelijk dicht bij elkaar terwijl mensen wel in hun eigen tempo konden lopen. Tijdens het lopen is het niet minder gezellig. Er is genoeg adem over om te kunnen blijven kletsen en grappen te maken.
 
Eenmaal terug bij Bress volgt er buiten een uitgebreide serie oefeningen om af te koelen. Dat het gezellig is bij Sprint blijkt ook wel uit het feit dat iedereen, omgekleed of nog in hardloopkleren, binnen bij Bress na de training een hele tijd blijft hangen. Het is al donker als ik naar huis ga. Gelukkig dat ik niet ver hoef te fietsen: het grote voordeel van sporten dicht bij huis.
 
 
 
Informatie en contact
De trainingen van Sprint in Brabantpark vinden tweemaal per week plaats en wel op  maandag- en donderdagavond om 19:30. Leden van Sprint in Brabantpark zijn ook automatisch lid van AV Sprint en kunnen daarom als zij willen aanvullende trainingen in het Mastbos volgen. Het is nog niet bekend wanneer de volgende Start to Run clinic start. Mocht u geïnteresseerd zijn dan is het 2 à 3 keer per jaar mogelijk om gratis mee te trainen zo kunt u eerst kijken of het iets voor u is. 
 
Meer informatie is te vinden op Sprintinbrabantpark.nl
 
 
 
 
 
Oproep verenigingen / clubs
 
Middels een gratis lidmaatschap kunnen verenigingen kosteloos gebruik maken van het communicatieplatform van Stichting Wijkactiviteiten Breda-Oost op www.breda-oost.nl. Iedere editie portretteren we een aangesloten vereniging in dit blad.
 
Wilt u zich aanmelden? 
Ga dan naar www.breda-oost.nl/aanmelden of stuur een mail naar info@link700.nl
 
Losse verbanden als dansgroepen e.d. zijn ook welkom. U hoeft niet als officiële vereniging geregistreerd te staan, zolang u maar in verenigd verband activiteiten organiseert in Brabantpark en/of Heusdenhout.