Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

We zijn eigenlijk een sociaal vangnet

Een sportvereniging die erg actief is in alles en waar iedereen kan meedoen, ook als je juist geen sport kan, en waar gezelligheid en met elkaar omgaan net zo belangrijk is als het sporten. Dan is jeu-de-boules misschien niet de eerste sport waar je aan denkt. Toch geeft Va-Tout, een jeu-de-boules-club op de grens van Brabantpark en Heusdenhout, de indruk van dit alles.
Va-Tout ligt bijna verborgen achter een heg aan de Nieuwe Inslag bij de hockeyvelden. Maar wie de bordjes met de clubnaam volgt komt op een ruim terrein met een modern gebouw terecht. Binnen bevindt zich een gezellige en grote ruimte die aan een kroeg doet denken – bar, muurfoto van een café, veel tafels en stoelen. Hier komt iedereen samen voor en na het spelen. 
Ik sprak met Thea van Nieuwenhuizen, verantwoordelijk voor de PR, en Jan Dirkse, de voorzitter over waarom iedereen lid zou moeten worden van Va-Tout.
 
Onterechte stereotypes
Jeu-de-boules staat wel een beetje bekend als een oude-mannensport. Maar dat blijkt onterecht. “We hebben op dit moment 185 leden, en proberen dit jaar toch de 200 weer eens te halen, want dat is een mooi aantal.” zegt Thea. Ruim 30% van de leden is vrouw en de leeftijd varieert van begin 30 tot begin 90, dus er zit een grote variatie in de leden. “Het speelt ook allemaal met en door elkaar, dus het is niet zo dat de mannen alleen met elkaar spelen.” 
“En er zijn geen fysieke of mentale verschillen in jeu-de-boules,” verklaart Thea. Iedereen die wil meedoen, kan dat ook meteen – er is geen conditie voor nodig, of allerlei vaardigheden zoals bij bijvoorbeeld voetballen.   
 
Waardevol sociaal netwerk
“Voor veel mensen die hier spelen biedt de vereniging echt een sociaal netwerk en sociale contacten,” volgens Jan. “Wij zijn heel erg geïnteresseerd, en willen iedereen die hier speelt contacten geven. Dat is heel belangrijk”. “Ik vind het mooi om te zien hoe mensen worden opgevangen binnen de vereniging als zij een tegenslag hebben,” vertelt Thea. “Dat is een warm bad – ‘ik heb een probleem maar kan hier komen en vind altijd gehoor bij andere leden’. Dat vind ik het mooie van deze vereniging”. Ik vraag of de vereniging dan ook als een sociaal vangnet fungeert voor de leden – “Ja, eigenlijk wel,” bevestigt Thea, en ook Jan is het hiermee eens. 
Binnen de vereniging wordt ook gebruik gemaakt van elkaars kennis. Jan vertelt enthousiast over hoe ze samen hebben gewerkt met leden om zo zonnepanelen te installeren zodat de vereniging nog energiezuiniger is, en dat veel leden hier ook bij betrokken zijn. 
Hoe gezellig het is bij Va-Tout is ook te zien aan het aantal vrijwilligers – er zijn zo’n 45 tot 50 vrijwilligers op 185 leden, een hoog aantal. Niet eens alle vrijwilligers zijn lid of spelers – heeft iemand geen interesse in jeu-de-boules maar wilt hij/zij zich toch inzetten bij bijvoorbeeld de bar dan kan altijd aangemeld worden als vrijwilliger. 
 
Uitdaging
Een ander stereotype over jeu-de-boules is dat het maar een simpel spel is. “Er zit veel meer in dan je zou denken,” volgens Thea. Als ik dan ook aan Thea en Jan vraag waarom mensen specifiek voor jeu-de-boules zouden kiezen in plaats van andere sporten, vertelt Thea “Het is toch een uitdaging, en zeker als je wat ouder bent ben je niet meer zo flexibel om alle sporten te doen.” Jan vult aan met “Het is een sport die heel veel facetten kent in het spel. En de mensen zijn eigenlijk onwetend daarover en moeten het gewoon een keer proberen. Er zit zoveel variatie in, en doordat mensen het spelen worden ze enthousiast en dan ga je eigenlijk lol krijgen in het spelletje. En dat is denk ik de opzet van jeu-de-boules.” 
 
Maar hoe ziet een typische jeu-de-boules-training er dan uit? Er worden voornamelijk partijen gespeeld met andere leden. Daarnaast zijn er voor wie dat wilt ook specifieke trainingen in techniek (zoals allerlei verschillende manieren om de bal te werpen) en strategie (ook jeu-de-boules kent aanvallen en verdedigen). Va-Tout kent dan ook een mix van spelers – het grootste gedeelte speelt voor recreatie, maar er is ook een groot aantal wedstrijdspelers. Jan en Thea zijn het erover eens dat het een wedstrijdsport is. De trofeekast in de kantine laat dat ook wel zien; er is een lange geschiedenis van deelnames aan regionale, nationale en zelfs een paar internationale wedstrijden. Door de natuur van jeu-de-boules als spel zijn deze wedstrijden binnen het bereik van iedereen die er moeite in wil stoppen en bieden daarom mooie doelen om naar toe te werken. De wedstrijden zijn competitief maar behouden nog steeds de ontspannen sfeer. 
 
Geïnteresseerd?
Iedere eerste zaterdag van de maand (zoals 4 juli, 1 augustus) is er vanaf 2 uur een introductiemiddag waar iedereen naartoe kan komen. U leert hoe het spel werkt en kan meteen meedoen. Daarna krijgt u een ‘deelnamekaart’ waarmee u in een maand 5 keer mee kan doen tijdens de normale speeltijden. Voor materialen wordt gezorgd tijdens de proefperiode. Meer informatie is te vinden op de website www.va-tout.nl, en voor vragen of meer informatie kunt u ook contact opnemen met Thea Nieuwenhuizen via 076-5656362 of tvn@ziggo.nl. 
 
 
 
Oproep verenigingen / clubs
 
Link700 is het succesvolle platform voor ondernemers en maatschappelijke organisaties in Brabantpark en Heusdenhout. Dit jaar starten we eveneens met het verbinden van verengingen aan het wijknetwerk. Middels een gratis lidmaatschap kunnen verenigingen zo kostenloos gebruik maken van ons communicatieplatform op www.breda-oost.nl en worden ze uitgenodigd voor speciale bijeenkomsten.
 
Momenteel inventariseren we alle verenigingen en clubs die in de wijken Brabantpark en/of Heusdenhout actief zijn, zodra we dat beeld compleet hebben nodigen we u uit voor een eerste borrel mét een workshop over hoe u als vereniging* gebruik kunt maken van de activiteitenoverzichten op onze site.
Wilt u zich aanmelden? Ga dan naar www.breda-oost.nl/aanmelden of stuur een mail naar info@link700.nl
 
*) Losse verbanden als dansgroepen e.d. zijn ook welkom. U hoeft niet als officiële vereniging geregistreerd te staan zolang u maar in verenigd verband activiteiten organiseert in Brabantpark en/of Heusdenhout.