Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Brabantpark waterspeelpark

Buiten spelen, ravotten, ontdekken en leren van de natuur! De gemeente Breda wil met haar nieuwe speelbeleid (Actieplan Spelen 2012-2017) natuurspelen meer stimuleren. We spreken met Ed Riemens, Sociaal Wijkbeheerder Zuidoost van de gemeente Breda. 
 
“Spelen in de natuur is leerzaam en leuk. Vroeger deden we niet anders. Hutten bouwen, slootje springen. De gemeente wil de komende jaren meer natuurlijke speelaanleidingen creëren voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat spelen met water bij veel kinderen favoriet is. Het geeft kinderen de mogelijkheid om hun fantasie de vrije loop te laten. Met water kun je dammen en bruggen bouwen, geulen graven, modder maken. Maar je kan er ook in vissen of er overheen springen. 
 
Dat is nog eens wat anders dan een spelcomputer. Het kan wel eens een keer natte sokken of vieze kleren opleveren maar we hopen dat de ouders daarvoor begrip hebben. Het is toch heerlijk als je kind af en toe lekker buiten aan het rommelen is. Zowel vanuit het speel- als vanuit het waterbeleid willen we kinderen meer bewust om laten gaan met water.” 
 
In nauw overleg met het Waterschap zijn we de afgelopen tijd op zoek gegaan naar geschikte plekken langs de Molenley om het waterspelen te stimuleren. Uiteindelijk hebben we de volgende 4 plekken gevonden waar de waterspeelaanleidingen gerealiseerd zijn:
 
1. Overgang Diamantstraat Smaragdstraat
Hier zijn grote keien neergelegd om de Molenley over te steken. Kinderen kunnen hier ook met hun regenlaarzen door het water banjeren en spelen met water. 
 
2. Hooghoutpark 
Midden in het Hooghoutpark ligt een wadi, een verlaging waarbij bij hevige regenval het water opgevangen wordt. Deze is verder uitgegraven zodat er wat vaker water in komt te staan waardoor er als het ware een gracht ontstaat. Met het zand dat hiermee vrij is gekomen, is een klein eilandje gemaakt dat via stapstenen bereikbaar is. Op het eilandje is een speelhuisje gebouwd met een echte waterpomp. Hiermee kunnen kinderen zelf schoon grondwater oppompen om het vervolgens via een waterweg van houten gootjes naar beneden te laten stromen. 
 
3. Topaasstraat 
In de draai van de Topaasstraat is een klein eilandje in de Molenley gemaakt waar je op verschillende manieren toegang toe krijgt. Springen van steen naar steen of via een bruggetje bedekt met wilgentakken.
 
4. Nieuwe Inslag 
Bij de Nieuwe inslag tenslotte is een nieuw vennetje gemaakt met een speeleiland in het midden. Ook hier geldt dat je op verschillende “spannende” manieren op het eiland kan komen. Op het eiland kunnen de kinderen met natuurlijke materialen spelen
 
 
Positieve geluiden
 
De eerst geluiden zijn lovend. Op een zomerse dag is het al een drukte van jewelste. Zowel ouders, als de naschoolse opvang zijn enthousiast over deze nieuwe benadering van spelen in de wijk. Komt u ook snel een kijkje nemen met de kinderen? 
 
Tijdens de week van het water, die plaatsvindt van 6 tot en met 13 september zal op 8 september om 15.00 uur door wethouder Bob Bergkamp de nieuwe Waterspeelplek in het Hooghoutpark officieel geopend worden. Dit gebeurt tijdens het Wijkfestival Brabantpark dat in het park plaatsvindt.