Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Bakermat van de zorg

Het lijkt zo’n gesloten wereld, dat prachtige kloostercomplex Maria Mater Dei aan de Mgr. Hopmansstraat. Dit pand, in 1953 geopend door de congregatie Alles voor Allen, is het moederhuis van waaruit de zusters Franciscanessen Alles voor Allen hun zorg over de hele wereld verspreid hebben. Bakermat van de zorg, zo zou het best genoemd mogen worden.

 
Maar niet alleen ver weg, ook heel dichtbij hebben de zusters een sleutelrol gespeeld, zelfs nog in het huidige zorglandschap. De meeste Bredanaars kunnen zich ongetwijfeld het Ignatiusziekenhuis herinneren. Dit ziekenhuis werd gerund door de zusters totdat deze taken meer en meer door de centrale overheid werden overgenomen. Ook Stichting Elisabeth en het Lucia zijn ooit door deze zusters opgericht. Zorgen voor zat deze zusters in de genen en geheel volgens het gedachtegoed van Franciscus van Assisi leefden de zusters sober om mensen te dienen die hun zorg nodig hadden.
De laatste grote rol die de zusters in de Bredase zorg gespeeld hebben was de oprichting van Verpleeg- en Verzorgingshuis De Leystroom. Dit kloosterbejaardenoord, gelegen pal achter het moederhuis ademt nog helemaal de sfeer van het vertrouwde Roomse leven. Naastenliefde, wederkerigheid en geborgenheid zijn van het religieuze gedachtegoed afgeleide kernwaarden, die De Leystroom in de instelling tracht te bestendigen. Directeur Ruud Molenaar: “Dit hele gebouw ademt de kernwaarden waarvoor het is gebouwd, het zit in de muren en dat krijg je er niet uit. En eigenlijk…past dat , zij het in een modern jasje, goed bij ons”. Vanaf 2001 is de Leystroom overigens langzaam “ontvlochten” van de congregatie en daarmee is het een algemene instelling geworden voor alle Bredanaars.
 
Momenteel loopt er een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van een nieuw woonzorgcentrum. Als alles lukt zoals het zou moeten lukken zal de Leystroom daardoor op termijn verhuizen naar de Lage Kant. De laatste 40 zusters die nu nog in het grote klooster wonen kunnen dan het huidige pand van de Leystroom betrekken en hoewel er een stukje historie daarmee wordt afgesloten, verdwijnen de Franciscanessen zeker niet uit ons hart, want het gedachtegoed…dat verhuist gewoon mee!
 
Stichting Verpleeg- en Verzorgingshuis De Leystroom                        
Brabantlaan 5
4817 JW  Breda
T: 076 - 523 39 00