Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Zorg die verder gaat

In Heusdenhout ligt PMC Heusdenhout, een bijzondere praktijk voor paramedische behandelingen. Voor de duidelijkheid: een paramedicus is iemand die voor zijn beroep medische behandelingen doet, maar geen arts of tandarts is. Daaronder vallen dus fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, podotherapeuten en meer. De praktijk is 12 jaar geleden ontstaan vanuit twee maatschappen die al lange tijd in de wijken gevestigd zijn. De vele positieve beoordelingen van klanten, maar ook van verzekeraars maken dat de praktijk zich tot de top van Nederland mag rekenen. Inmiddels werken 50 specialisten (waarvan 16 fysiotherapeuten) verdeeld over 10 disciplines binnen de muren van dit uitgebreide complex 
aan de Wilderen 2 te Breda.
 
Alexiane van der Westerlaken – Didelot is patiënt bij de praktijk. Ze is Française van origine die neergestreken is in Breda en met haar prachtige Franse tongval legt ze mij uit wat er dan zo bijzonder is aan deze praktijk. Alexiane is MS-patiënt en al geruime tijd onder behandeling bij PMC Heusdenhout. “Na een knieoperatie ben ik naar een normale fysiotherapeut geweest. Die kon niet voor mij doen wat nodig was. Als MS-patiënt heb je specifieke problemen en die moeten ook specifiek aangepakt worden. Ik had de naam van Maarten Kok al eens gelezen in een tijdschrift in het Amphia Ziekenhuis en wat daar beschreven werd, maakte hij waar. Maarten is neurofysiotherapeut en begrijpt mensen met MS. Dat is heel fijn. Maar wat voor mij nog veel mooier is, is dat ik bij PMC Heusdenhout ook terecht kan voor al die andere specialisaties. Zowel sportfysio / bewegen voor MS, neurofysio, podotherapie, de diëtiste en psychosomatiek zijn disciplines die ik nodig heb. Van MS zal ik nooit genezen, maar dit maakt het leven voor mij wel een stuk draaglijker.”
 
Alexiane is bijzonder te spreken over de kwaliteit van de dienstverlening. Voor haar gevoel is dat allemaal van een erg hoog niveau, hetgeen de hoge waarderingen door zorgverzekeraars ook onderschrijven. Maar wat voor haar ook belangrijk is, is dat ze bij PMC niet per sé vinden dat zij de discipline in huis hebben. “Als er twijfel is, overleggen de collega’s met elkaar. Dat voelt goed. Bovendien zijn ze ook behulpzaam als ze ergens anders een ingang weten die beter voor me is, dat vind ik echt in het belang van de patiënt denken. De integrale aanpak van disciplines geeft me meer zelfvertrouwen en als het goed zit in je hoofd, dan focus je je ook minder op de ziekte.”
 
Maarten Kok, maat in de maatschap vertelt: “Naast het reguliere programma is PMC Heusdenhout ook voortdurend op zoek naar alternatieven. Passie voor het vak en de mens bewegen ons ertoe om wijktrajecten als Salsa in de wijk, Wandelen in de wijk, T’ai Chi, fitness en Pilates te organiseren en in het behandelprogramma op te nemen. Die open manier van denken maakt ons uniek. Wanneer je PMC Heusdenhout binnenkomt merk je al snel de huiselijke sfeer die er hangt, het idee van de dorpsdokter die ook nog tijd heeft voor een praatje. Zo willen wij werken, want alleen door korte lijnen, het kennen van je patiënten en efficiënt schakelen behaal je winst voor de patiënt en winst voor de samenleving. Zorg moet goedkoper en het kan op sommige vlakken ook.” Bij haar vertrek zit de wachtkamer, die we eigenlijk beter een huiskamer kunnen noemen lekker vol met patiënten, maar ook met niet-patiënten. Ze drinken er rustig een kopje koffie. Alexiane: “Ik kom hier ook voor de sfeer. Ik vertrouw de mensen, je voelt je thuis”. Met haar afscheid wordt dat nog eens benadrukt, ze geeft mensen in de huiskamer drie zoenen. “Tot de volgende keer”.

PMC Heusdenhout
Wilderen 2
4817 VG  Breda
T. 0765873300
www.pmc-heusdenhout.nl